Празник в Розовата долина: История, култура и традиции в община Карлово

Празник в Розовата долина: История, култура и традиции в община Карлово

Автор: 
Издател:

5.00 лв.
спестявате - 0%
5.00 лв.

Изпрати запитване
  • 3.00общ рейтинг: 3.00( 19 )
много слабаслабадобрамного добрастрахотна

Наличност : НЕ
Брой на страници : 84
Номер : 1700054180 SKU : 27243
ISBN : 13119281

Описание

Карловската община е в северната част на Пловдивска област на площ 1090 кв. км и представлява 1% от територията на страната. На север граничи с Ловешка област, на изток - с община Павел баня, на юг - с общините Брезовска, Хисарска и Калояновска.
Населението възлиза на 75 хил. жители, което я нарежда между 20-те най-големи общини в страната. Състои се от 5 града - Карлово, Сопот, Клисура, Калофер, Баня, 24 села и един жилищен квартал. По големина се откроява общинският център Карлово с около 30 хил. души население. Градът отстои на 56 км от областния център Пловдив и на 147 км от столицата.
Климатът благоприятства развитието на селското стопанство (особено отглеждането на маслодайната роза), лозарството, овощарството, горското стопанство, на почивното дело, вътрешния и международния туризъм.
Тук съществуват и няколко минерални извора - Клисура, Климент, Столетово. Минералният извор в гр. Баня е много добре разработен с условия за развитие на балнеолечението, почивното дело и оранжерийното производство.
Горите заемат значителен дял от територията на общината и създават условия за развитие на горското стопанство и международния ловен туризъм. Голямото разнообразие от растителен и животински свят е съсредоточено в Народен парк „Централен Балкан". В района на парка се намират два уникални резервата - Стара река и Джендема.
През общината преминават главният шосеен път Е-78 и подбалканската жп линия за Бургас, с отклонение за Пловдив. Много добри са комуникациите с Пловдивска и Хасковска област.
ISBN 13119281
Език български
Година на издаване 2003
Корици меки
Страници 84
Тегло 247
Размер 0x0
Попълнете текста от картинката

Моля попълвайте мнения само за конкретния продукт.

Следните мнения ще бъдат изтривани:

Когато мнението не се придържа към добрия тон.

Когато съдържа обидни или нецензурни думи.

Ако имате въпрос моля пишете на info@pimodo.com