Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата

Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата

Автор: 
Издател:

60.00 лв.
спестявате - 0%
60.00 лв.

Изпрати запитване
 • 4.00общ рейтинг: 4.00( 9 )
много слабаслабадобрамного добрастрахотна

Наличност : НЕ
Брой на страници : 182
Номер : 1700054558 SKU : 27245
ISBN : 9549017818

Описание

Авторьт на тази линографична книга проф. д-р Васил Йончев, чрез графически факти от трите азбуки - Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата, предлага своите двадесетгодишни изследвания и, чрез една обща фигура модул, окончателно решава проблемите за произхода и взаимовръзките им.
Васил Йончев в първата част на книгата ни запознава с една нова азбука - Азбуката от Плиска и разчита над 90 монограма и думи, написани с нея. Авторът обяснява откъде са дошли формите на четиринадесетте допълнително създадени букви от Кирилицата, прибавени към 24-те гръцки букви, тяхното звучене, за коя азбука говори Черноризец Храбър и по какъв начин е станало устрояването на Кирилицата. Разтълкуван е смисълът на създадената от Константин Философ - Кирил фигура модул, която дава възможност да се конструират и изградят отделните форми на буквите на Глаголицата. Проследен е пътят, по който са изведени знаците и свързаните с тях символни значения. Важно място заемат доводите за наименованията на буквите на глаголическата азбука и от къде произлизат те. За тях са разработени подробни таблици.
Доказателствата са дадени по визуален графичен, логичен и научен път.
Книгата „Азбуката от Плиска, Кирилицата и Глаголицата" е оригинално научно изследване на старобългарските писменни паметници и практическо ръководство в помощ на всички, които се интересуват от проблемите на шрифта и историята на нашите азбуки.
ISBN 9549017818
Език български
Година на издаване 2002
Корици твърди
Страници 182
Тегло 1467
Размер 0x0

Същия Издател

  Попълнете текста от картинката

  Моля попълвайте мнения само за конкретния продукт.

  Следните мнения ще бъдат изтривани:

  Когато мнението не се придържа към добрия тон.

  Когато съдържа обидни или нецензурни думи.

  Ако имате въпрос моля пишете на info@pimodo.com