Византийската общност. Източна Европа 500 - 1453

Византийската общност. Източна Европа 500 - 1453

Автор: 
Издател:

20.00 лв.
спестявате - 0%
20.00 лв.

  • 3.00общ рейтинг: 3.00( 3 )
много слабаслабадобрамного добрастрахотна

Наличност : НЕ
Номер : 1700160015 SKU : 057.056

Описание

"Труда си за Източна Европа през средните векове замислях и писах в продължение на няколко години. В основата му е заложено твърдото ми убеждение, че източноевропейските народи са осъзнали самоличността си и са дали своя принос в европейската култура в рамките на една международна общност. В съвременната наука тази общност се означава с различни понятия. АЗ реших да я нарека "византийска ". Защо ли? Защото онези народи, които дължат вероизповеданието и немалка част от културата си на Византия, са образували през средновековието, а и по-късно, едно религиозно и културно съобщество. Въпреки различното си социално и културно равнище тези народи са се ръководили от обща вяра, общи норми, почерпани от римо-византийското право, общи литературни и художествени критерии, основани на каноните на византийската литература и изкуство."

Димитри Оболенски

Преводът на световноизвестната монография на английския византинист Димитри Оболенски "Византийската общност, източна Европа 500-1453" запълва една празнина в най-добрите традиции от издателската дейност на Софийския университет. Преподаватели, студенти и почитатели на университетската книга ще имат възможност да се запознаят с една книга, която е принос не само към световната византинистика, но и определено е адресирана към българистиката и кирилометодиевистиката.

Книгата е обобщение на дългогодишните изследвания на проф. Димитри Оболенски в огромния ареал на Византийско-славянския културен свят. В нея авторът разкрива не само определена закономерност от факти, но и взаимовръзките между две сродни култури, които въз основа на общата си християнска менталност оказват могъщо духовно въздействие върху културата на средновековна Европа.

Проф. д-р Георги Бакалов,

преподавател по византийска история и християнска култура в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Език Български
Година на издаване 2001
Abbr 057.056
Размер 17x24
Корици меки
Тегло 700

Същия Издател

За съжаление няма продукти, отговарящи на критериите. Върнете се назад или използвайте основната навигация в сайта.

Попълнете текста от картинката

Моля попълвайте мнения само за конкретния продукт.

Следните мнения ще бъдат изтривани:

Когато мнението не се придържа към добрия тон.

Когато съдържа обидни или нецензурни думи.

Ако имате въпрос моля пишете на info@pimodo.com