Сугестопедия - десугестивно обучение

Сугестопедия - десугестивно обучение

Автор: 
Издател:

10.00 лв.
спестявате - 0%
10.00 лв.

 • 4.00общ рейтинг: 4.00( 3 )
много слабаслабадобрамного добрастрахотна

Наличност : НЕ
Брой на страници : 216
Размери : 23x16.5 mm
Номер : 1700054058 SKU : 113770
ISBN : 9540721377

Описание

Мнозина ще се запитат защо четиридесет години след създаването и утвърждаването на сугестологията и сугестопедията, техният автор като че ли предлага нови концепции, които напълно отхвърлят предишните. Но това всъщност не е така.
На първо място, нека отбележа, че термините не започват с "анти", а с "де". Това означава, че сугестологияга и сугестопедията не са отхвърлени. Те се запазват, и като термини, и като основа за разработване на практически методи, но с известна тенденция в тях все повече да се държи сметка за вътрешната свобода на личността, за комуникативното освобождаване, депрограмиране, десугестиране. Набляга се също на това, че сугестопедията е метод на скритите до сега у нас резерви на личността. Резултатите са толкова неочаквано положителни, че надхвърлят многократно всички други методики, както и експертите на ЮНЕСКО посочиха. И при необичайно положителните допълнителни ефекти на методиката - спокойно можем да кажем, че всъщност се работи в областта на резервите на личността, непознати до сега.
А задължителната за методиката подчертана истинска хуманизация на обучението и на взаимоотношенията в групата -създават надежди за нова култура в обществото - сега и в бъдеще. Защото без тези хуманистични взаимоотношения, без тази нова култура - няма нови свърхрезултати. Това е един положителен "капан" на природата.
След като знаят, че десугестологията и десугестопедията като същност на сугестопедията съществуват, колегите, които работят в тази сфера, ще направят всичко възможно да се доближат до новата разработка като съдържание и подход. Това ще елиминира погрешната авторитарна позиция (дори и да е в мека
форма), както я разбират някои хора или неправилно обучени преподаватели (също психолози и лекари). Организираното вече допълнително обучение и информация ще спомогнат да се разберат механизмите на работа в практиката. Освобождаването и оползотворяването на резервите на мозъка/ума не се дължат на видимото влияние на преподавателя (също психолога и лекаря), а на съвместната работа между личността или членовете на групата и преподавателя, основаваща се на искрено уважение. Като цяло ще се избегне кичът в сугестопедията. Следователно, преориентацията на колегите от сугестопедия към десугестопедия постепенно ще се улесни.
В началото сугестопедията не се основаваше на клинични внушения, а на нашите формулировки за нормалния всекидневен живот, на комуникативните внушения като внушение на класическото изкуство или на искрения и надежден, добър приятел, без настояване, само в хармонично общуване, т.е. да внушиш означава да предложиш избор! Но някои неквалифицирани персони изтълкуваха сугестопедията като вид хипноза. Но сега с термина "девнушение" не е възможно да се мисли за хипноза, а за свобода на личността, вътрешна свобода.
Ние търсим начини не за програмирано или за наложено, а за спонтанно освобождаване на резервите (неизползвания потенциал) на подтиснатия от обществената сугестивна норма мозък/ум. Сугестологията е наука за спонтанното, а не принуденото освобождаване от фактори на потискане, ограничение или накърняване. Такава е и такава беше сугестологията, но някои хора не проумяха това. С термина "десугестология" вече не е възможно такова неразбиране.
Д-р Г. Лозанов
ISBN 9540721377
Език български
Година на издаване 2005
Корици меки
Страници 216
Тегло 396
Размер 23x16.5

Същия Издател

  Попълнете текста от картинката

  Моля попълвайте мнения само за конкретния продукт.

  Следните мнения ще бъдат изтривани:

  Когато мнението не се придържа към добрия тон.

  Когато съдържа обидни или нецензурни думи.

  Ако имате въпрос моля пишете на info@pimodo.com