Правни и етични проблеми на донорството и трансплантацията

Правни и етични проблеми на донорството и трансплантацията

Автор: 
Издател:

9.00 лв.
спестявате - 0%
9.00 лв.

  • 5.00общ рейтинг: 0.00( 0 )
много слабаслабадобрамного добрастрахотна

Наличност : НЕ
Номер : 1700177913 SKU : 033.0747
ISBN : 9789546495532

Описание

Трансплантацията е един от авангардните методи за лечение на пациенти в съвременната медицина. При някои от пациентите тя удължава и подобрява качеството им на живот, а при други представлява единствена възможност за спасяването им. Методът за лечение - трансплантация, е функционално обвързан с донорството на органи и тъкани. Тези две явления са свързани с най-деликатна-та област от човешкия живот - „краят" и „началото". „Краят" - когато е доказано състояние на мозъчна смърт у един индивид, и „началото", когато чрез Трансплантацията са възстановени основни биологични функции у човека.

Смята се, че трансплантирането предпоставя и развива социалната връзка между индивидите в обществото. И точно тук се преплитат двете деликатни теми - за „края" и „началото" на живота. Едно същество живее чрез друго, което вече не е между живите, и обратното - когато няма донорство и няма трансплантация, обществото и близките загубват две същества.

Тези сериозни житейски теми съдържат не само етични, философски, социални, психологически и теологични проблеми. Те са обект и на много прецизно юридическо регламентиране, за да се реализират в обществото без корист, с присъщата на правото гаранция за сигурност и коректност, зад която стои държавата.

Ето защо е от значение да бъдат изяснени правните възможности за донорство, за валидност на волята при даване и приемане на органи, тъкани и клетки, за юридическите рамки, в които протича процесът на трансплантация, за законовите гаранции срещу ко-рупция, неморалност, небрежност и грешка. Анализът на хипотези, в които се проявят негативни явления, цели игнорирането им чрез усъвършенстване на законодателния процес. Наличието на прецизна и всеобхватна законова регламентация на въпроса дава сигурност на гражданите, на медицинските специалисти, на цялото общество.
Година на издаване 2009
Език Български
Корици меки
ISBN 9789546495532
Тегло 180
Размер 14.5x21
Abbr 033.0747

Същия Издател

За съжаление няма продукти, отговарящи на критериите. Върнете се назад или използвайте основната навигация в сайта.

Попълнете текста от картинката

Моля попълвайте мнения само за конкретния продукт.

Следните мнения ще бъдат изтривани:

Когато мнението не се придържа към добрия тон.

Когато съдържа обидни или нецензурни думи.

Ако имате въпрос моля пишете на info@pimodo.com